Vítejte na našem blogu. Najdete zde jak články a zajímavosti, tak aktuality a tiskové zprávy.

Dneškem je jednoznačně potvrzeno vedení silnice „43“ v úseku od dálnice D1 přes Brno a dále na sever.

By | Tiskové zprávy | No Comments

Zásady územního rozvoje jsou krajským strategickým dokumentem. Na schválení jejich aktualizace čekala celá jižní Morava. Dneškem (17. září 2020) je jednoznačně potvrzeno vedení silnice „43“ v úseku od dálnice D1 přes Brno a dále na sever.

„Dnešnímu odsouhlasení zastupiteli předcházel několikaletý proces, tým odborníků vypracoval územní studii, která doporučila, kterým koridorem vést silnici „43“, z dokumentu jsme také mohli posoudit, zda potřebujeme jihozápadní tangentu a v kterých místech napojit území od Černovické terasy k Holubicím na D1. Jsem rád, že se podařilo dodržet původně navržený časový harmonogram a s celým týmem jsme tento dokument přivedli až k jeho schválení. Jihomoravský kraj tímto splnil svůj úkol a další už je na Ředitelství silnic a dálnic ČR, které může začít tyto stavby projekčně připravovat,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Maleček.

Do předem stanoveného procesu schvalování a projednávání tohoto důležitého dokumentu vstoupil v březnu vládou vyhlášený nouzový stav. Proto padlo v úvodu května rozhodnutí, že veřejné projednání bude provedeno formou vzdáleného přístupu. S dotazy se připojilo několik desítek občanů. Celkově se tohoto veřejného projednání účastnilo přes pět set občanů.

„Vyslechli jsme všechny námitky, připomínky a argumenty, které byly k tomuto dokumentu vzneseny. Jsem přesvědčený, že pořizovatel, tedy krajský úřad, udělal vše pro to, aby byla aktualizace zásad územního rozvoje zpracována přesně podle všech platných zákonných norem,“ uzavřel hejtman Bohumil Šimek.

Jihomoravský kraj je o další krok blíže k vyřešení trasování „43“

By | Tiskové zprávy | No Comments

Krajští zastupitelé schválili na začátku minulého roku zadání aktualizace zásad územního rozvoje, základem pro to byla rozsáhlá územní studie. Projektanti a další odborníci v ní doporučují, jak by měla řešená území dle výsledků analýz vypadat.

„Hlavním cílem studie bylo porovnat jednotlivé varianty za stejných podmínek a stejnou metodikou, tak aby bylo možné zúžit výběr na varianty, které pak budou posuzovány v rámci první aktualizace. Studie tak dala odpověď na určení konečné podoby trasy silnice 43, dále zkapacitnění dálnice D1 s výběrem možnosti napojení území východně od města Brna a varianty obchvatu Slatiny,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Maleček.

Projektanti doporučili vést silnici 43 bystrckou stopou a ve čtvrtek 27.2.2020 by mělo dojít ke konečnému schválení poslední varianty. „Do procesu pořizování aktualizace šly nakonec tři varianty. Jedna s jihozápadní tangentou v silniční podobě, druhá bez ní a třetí v dálniční podobě. Výsledky územní studie a postup prací na aktualizaci byly několikrát prezentovány představitelům obcí v dotčených oblastech i veřejnosti. Ke schválení je krajskému zastupitelstvu navržena silniční varianta bez jihozápadní tangenty, což doporučila příslušná komise rady, krajská rada i výbor zastupitelstva“ dodal náměstek Maleček.

Připomínky k územní studii a krajskému výběru variant se vztahovaly k trasování silnice 43 přes Bystrc. „V rámci průchodu tímto územím požadujeme, aby byla silnice v Bystrci v tunelu, tubusu nebo překrytá. Pro občany to znamená, že celý průjezd touto městskou částí, včetně úseku kolem přehrady, bude chráněný. Takto je to obsaženo ve výrokové části aktualizace zásad územního rozvoje, která pokud bude krajským zastupitelstvem schválena, bude závazná jak pro územní plán města Brna, tak i pro následná řízení povolující tuto stavbu. Bez splnění těchto podmínek tedy není tato stavba realizovatelná“ popsal Maleček.

Na podzim minulého roku předložili odpůrci bystrcké varianty trasování „43“ komentáře, které zpochybňují závěry krajské územní studie. Na tyto kritické práce odpověděli projektanti studie a vysvětlili, v čem je tato kritika neoprávněná. Jako neoprávněnou ji označilo ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo dopravy a ministerstvo životního prostředí.

Územní studie: prezentace výsledků.

By | Ostatní | No Comments

Dne 10.12.2018 představil projektant výsledky práce na Územní studii. Přednáška se skládá z následujících bloků:

– Širší vazby řešení silniční a dálniční sítě. (15:37)
– Navržené varianty (21:37)
– Porovnání variant z hlediska dopravně-urbanistického (37:44)
– Porovnání variant z hlediska životního prostředí (58:38)
– Porovnání variant z hlediska výsledků hlukové a rozptylové studie (1:23:50)
– Diskuze (1:43:33)

Kompletní prezentaci projektanta jako PDF si můžete stáhnout na stránce Územní studie.

Práce na vyhotovení územní studie pokračují, jsou zapracovány připomínky obcí a dotčených orgánů

By | Tiskové zprávy | No Comments

V loňském roce zadal Jihomoravský kraj v rámci veřejné zakázky zpracování „Územní studie nadřazené dálniční a silniční sítě v jádrovém území OB3 metropolitní rozvojové oblasti Brno“ architektonické kanceláři knesl kynčl architekti s.r.o. z Brna.

Vypracováním dokumentu získá Jihomoravský kraj možnost podrobnějšího hodnocení prověřované oblasti. Studie vyhodnotí vzájemnou prostorovou a funkční koordinaci zejména tří záměrů: polohu D43 v úseku D1 – Kuřim, potřebu, popř. opodstatnění, jihozápadní tangenty a lepší napojení na dálnici D1 v úseku Brno-Slatina – Holubice. Studie prozkoumá dopady těchto záměrů, prověří a upřesní podmínky pro jejich umístění, funkčnost a reálnost z hlediska vlivů na životní prostředí a lidské zdraví.

Ateliér již zpracoval analytickou část a výsledkem bylo 15 variant řešení tohoto území. Na základě písemné výzvy se k návrhům mohly vyjádřit obce a dotčené orgány. „Celkem jsme oslovili 153 subjektů a zpět se nám jich ozvalo pouze 37. Šlo o 14 brněnských městských částí, 15 obcí, 7 dotčených orgánů a 1 obec s rozšířenou působností. Nejčastěji směřovaly připomínky k obchvatům jednotlivých obcí, ke zkapacitnění dálnice D1 v rámci města Brna, nebo k ochraně před hlukovou zátěží,“ uvedl při dnešní (28. března) prezentaci Martin Maleček, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje.

Další skupina připomínek vyjadřovala názory obcí, jejich souhlasy nebo nesouhlasy s navrhovanými variantami dopravního řešení, s dílčími dopravními záměry a jejich variantami. Tyto připomínky se však nevztahovaly k analytické části, spíše byly doporučením, s čím má projektant dále pracovat. Na některé připomínky pak nemohl být brán zřetel vůbec, protože směřovaly ke koncepčnímu řešení dopravy v místech, která jsou již stabilizována v Zásadách územního rozvoje Jihomoravského kraje.

„Práce na studii probíhají podle plánu, teď nás čeká modelování intenzity dopravy a chystá se i práce na hlukové a rozptylové studii. Stále platí, že by vše mělo být hotové do konce tohoto roku. Výsledek územní studie se pak promítne do aktualizace Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje,“ uzavřel náměstek Maleček.

Vyhodnocení připomínek mohou návštěvníci webu stahovat na stránce Územní studie.